Hatha Yoga

Hatha Yoga

De lessen duren 75 minuten. We beginnen met een korte meditatie om te aarden met de plek waar we zijn en om alle ballast van wat was en wat komt achter te laten. De stress van de werkdag, de onrust om op tijd te komen, de boodschappenlijst voor morgen: het dient ons niet op dit moment. We komen aan in het NU.

Achtereenvolgens doen we een aantal staande, zittende en liggende oefeningen. Elementen die voorbijkomen in iedere les zijn voor- en achteroverbuigingen, zijwaartse buigingen, balansoefeningen, torsies, omgekeerde houdingen en ontspanningsoefeningen. We nemen de tijd om alle oefeningen zorgvuldig op te bouwen en te beleven. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen en kunnen op ieder niveau worden uitgevoerd. Jouw lichaam geeft aan wat het op dat moment aankan. Luister daar ook naar, ga geen competitie aan met anderen en vraag niet teveel van jezelf. Gaandeweg zul je merken dat je verder komt en meer ervaart. Je gaat de oefeningen herkennen en je wordt uitgedaagd verdere variaties te verkennen. Zoek gemak in de inspanning. Ga de wisselwerking aan tussen inspanning en ontspanning.

Yoga is geen prestatie en geen sport. Het is jouw les, jouw moment, jouw lichaam.

“Yoga doe je om niet

 

De les wordt altijd afgesloten met een lange ontspanning. Deze maakt een wezenlijk deel uit van de les. De ontspanning zorgt ervoor dat je lichaam en geest de tijd krijgen om de les te verwerken. Dat wat is aangeraakt – dat kunnen spieren zijn, maar ook emoties – krijgt ruimte om te beklijven of juist om losgelaten te worden. Het krijgt tijd om zijn plekje in jou te hervinden. Een yogales zonder eindontspanning is alsof je een prachtig doek dat net geschilderd is niet de tijd geeft om te laten drogen. Het gevolg is dan dat alle kleuren in elkaar gaan overlopen en er niets meer herkenbaar is.

Na afloop van de eindontspanning drinken we gezamenlijk kruidenthee, zodat je helemaal kunt landen. Ook helpt de thee bij het wegvoeren van afgebroken gifstoffen. Als de behoefte bestaat, kunnen ervaringen worden uitgewisseld en vragen worden gesteld.